De afmetingen voor een afbeeldingen wijzigen

• Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/10/2022
  • Berichtcategorie:Grafisch

De afmetingen en het formaat van een afbeelding kan je heel eenvoudig wijzigen met de gratis tool Gravit Designer.

De afmetingen en het formaat van een afbeelding kan je heel eenvoudig wijzigen met de gratis tool Gravit Designer. Hoe dit werkt, leggen wij stap voor stap uit.

Beginnen met Gravit

Er zijn 2 manieren om te beginnen met Gravit Designer. Je kan de online versie gebruiken of het programma eerst op je computer downloaden.

• Online versie. Om Gravit Designer online te gebruiken klik je op de volgende link → https://designer.gravit.io/ Maak vervolgens een account aan.
  • Gravit Designer op uw computer downloaden. Klik op de volgende link → https://www.designer.io/#download en kies het platform dat voor je van toepassing is.

Nieuw bestand aanmaken

Nadat je de online of gedownloade versie hebt opgestart, krijg je het volgende scherm te zien.

In het blauwe kader zie je 2 witte vakjes voor de breedte en de hoogte van het canvas. Vul hier de gewenste afmetingen van de afbeelding (in pixels) in. Klik vervolgens op “Create!”

Een nieuw bestand ziet er dan zo uit:

1. Hier zie je de canvas instellingen. Bijvoorbeeld de kleur van het canvas en de grootte.
  2. Met behulp van deze knop kan je het canvas exporteren en dus de afbeelding opslaan.
  3. Hier komen de bestanden te staan die je toevoegt aan het canvas

Afbeelding toevoegen en bewerken

Kies nu File > Import > Place image om een afbeelding toe te voegen aan de canvas. De afbeelding zal zich aan de breedte en/of hoogte van de canvas aanpassen.

Klik op de afbeelding om het te selecteren. Er verschijnen dan blauwe lijnen rondom de afbeeldingen (na het importeren is de afbeelding automatisch al geselecteerd).

Er zijn verschillende manieren om de afbeelding te verkleinen en vergroten:

• Met behulp van de blauwe bolletjes in de hoeken kunt u de afbeelding vergroten of verkleinen. Vergeet niet om de shift button van je toetsenbord vast te houden om de proporties van de foto te behouden.
  • In de rechterkolom zie je de afmeting (size) van de afbeelding. Hier kan je de gewenste afmetingen voor breedte en of hoogte opgeven. Zorg dat er tussen de haakjes (tussen breedte en hoogte) een bolletje of rondje is gesloten om de verhoudingen te behouden.
  • Wil je terug naar de originele grootte van de afbeelding? Bij punt 1 zie je verschillende iconen, waaronder Orig. Size.

Afbeelding exporteren

Is de afbeelding naar wens? Klik dan op de exporteren knop (weergegeven met 2) om de afbeelding op te slaan. Het scherm wat dan komt, ziet er zo uit:

Belangrijk!

• Kies het juiste format: vaak JPEG of PNG. Het PNG formaat gebruik je alleen voor bestanden met een doorzichtige achtergrond (je logo bijvoorbeeld).
  • Pas de JPEG quality aan. Om bestanden kleiner te maken, zetten wij deze instelling vaak op ~80%.
  • Klik vervolgens op exporteren om de afbeelding op je computer op te slaan.

He be je nog vragen over het bewerken van afbeeldingen? Laat het ons weten.