Hoe kan ik een backup maken van mijn WordPress website?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/10/2022
  • Berichtcategorie:WordPress

Naast de backups die wij bij finalwebsites zelf verzorgen is het soms nodig om zelf backups van je website te maken.

  • Voordat je updates uitvoert
  • Grotere aanpassingen aan je website uitvoert
  • of een kopie van je website wil opslaan

In de WordPress repository staan er een aantal backup plugins. De meeste plugins werken prima voor het maken van backups, maar beschikken niet over een goede functie voor het terugzetten van een backup. Bij finalwebsites werken wij o.a. met de plugin All-in-One WP Migration. Met deze plugin kunnen backups worden gemaakt en zoals de naam laat vermoeden is het ook mogelijk om een website te migreren.

De plugin installeren

Ga via het WordPress dashboard naar Plugins > Nieuwe Plugin. Type rechts in het zoekveld de naam “all in one” en wacht tot er een aantal plugins verschijnen.

Klik dan bij de plugin All-in-One WP Migration op “Nu installeren” (let op er staan ook andere plugins in het scherm). Klik dan in dezelfde box nog een keer op “Activeren”. De plugin staat nu actief in je WordPress website.

Een backup maken

Klik in het WP dashboard menu links op All-in-One WP Migration > Exporteer en kies dan in het keuzemenu “Exporteer naar” de optie “Bestand” (de andere opties werken in de gratis versie niet). Het backup wordt aangemaakt en de voortgang is via een popup venster te volgen. Sluit dit venster niet, omdat anders het backup niet compleet wordt uitgevoerd.

Aan het einde bestaat er de mogelijkheid om het backup bestand te downloaden. Dit is echter niet nodig omdat het backup bestand ook op de server wordt opgeslagen. Sluit nu het popup venster. Wil je het bestand later downloaden dan kan dit via het dashboard en All-in-One WP Migration > Backups (het groene symbool).

Een backup terugzetten

Wil je op een gegeven moment een backup terugzetten, dan kan dit door een enkele muisklik. Ga naar All-in-One WP Migration > Backups hier staan alle backups die eerder zijn aangemaakt. Klik bij het desbetreffende backup op het grijze symbool om het backup terug te zetten. Ook hier wordt het process via een popup venster weergegeven (sluit dit venster niet).

Let op, voor deze functies is de betaalde versie vereist. Je kan de beperking wel omzeilen door het bestand eerst te downloaden en dan via de “Import” optie te uploaden.

Is je backup bestand groter dan 500MB?

De gratis versie van All-in-One WP Migration heeft een limiet qua grootte van het backup bestand. Het limiet is o.a. afhankelijk van de PHP instelling upload_max_filesize. Grotere backups kunnen worden aangemaakt, maar voor het terugzetten is dan een betaalde uitbreiding nodig. Klanten van finalwebsites mogen deze uitbreiding gratis gebruiken. Neem contact met ons op wanneer je als klant de uitbreiding nog niet hebt.